Optisk røykvarsler

Fanger opp ulmebranner

En optisk røykvarsler reagerer når en fotoelektrisk kilde og detektor inni registrerer en lysforandring på det reflekterte lyset. Røyk absorberer lys, så når røyken siver inn i varsleren fører dette til at lyset reflekteres, noe som igjen gjør at alarmen utløses. Optiske røykvarslere inneholder ikke radioaktivt materiale og har medvirket til at ioniske røykvarslere har blitt faset ut. Dette er blant annet på grunn av færre feilmeldinger og raskere utløsning ved ulmebranner, noe som er viktig siden dette er den vanligste brannformen.

Trådløs løsning for optisk røykvarsler

En optisk røykvarsler er gjerne trådløs både i form av at varslerne er drevet av batteri, og dermed ikke trenger noen strømtilførsel gjennom ledning for å fungere, og i tillegg er det mulig å hente data fra Ei 650iW til mobilen gjennom AudioLink-funksjonen. Reiserøykvarsleren Deltronic PS-1241 har en medfølgende bryter som fungerer som døralarm for å forhindre uønskede gjester når du er på hotellrommet i ferien.

Husk å bytte batteri

Det er i dag mange varslere som har lang batteritid og gir beskjed i god tid før de bør skiftes. Man bør likevel sjekke i ny og ne, og da særlig reiserøykvarslere. Ei 650iW har lithium-batteri som varer i over ti år, så den trenger du ikke stresse med. En annen ting som det er viktig å følge med på når det kommer til vedlikehold av brannvarslere, er ansamling av støv og smuss. Dette kan redusere kvaliteten ved at lys ikke registreres, og dermed føre til tregere reaksjon.